De Grease Medley Foto: BredaVandaag

BAVEL – Na ruim zeven jaar is Bavel Izz Music (BIM) terug van weggeweest. Bij het grote muzikale spektakel zijn honderden vrijwilligers uit het dorp betrokken. Donderdagavond beleefde BIM haar première. Met de drie uur durende show is Bavel Izz Music avondvullend, waarvan geen seconde verveelt.

Urenlang stonden liefhebbers van Bavel Izz Music een paar weken geleden in de rij bij de Huif om kaarten te bemachtigen voor de nieuwste editie van Bavel Izz Music. En dat is niet verwonderlijk, want Bavel Izz Music heeft de reputatie stijf uit te verkopen én garant te staan voor hoge kwaliteit. Maar lukt het BIM om die verwachtingen ook nu, zo’n 7 jaar na de laatste editie, weer waar te maken? De honderden bezoekers van de première van donderdag weten het antwoord: Ja, dat lukt zeker.

Kwaliteit

Het balletje van Bavel in Music begon in 2021 te rollen toen harmonie st Caecilia vooruit aan het blikken was op het 100-jarig jubileum in 2023. Voorzitter Ben Vaessen klopte aan bij het oude bestuur van Bavel Izz Music, en zo ontstond het idee voor de 6e editie. Voor de Bavelse harmonie is Bavel Izz Music één van de hoogtepunten van een feestelijk jubileumjaar. De harmonie en muzikaal leider Erwin Eestermans zijn de onmisbare basis van het muzikale spektakel dat Bavel Izz Music is.

Enorm waardevol is ook het koor de B-Vocals dat voor veel diepgang zorgt. En de energieke danseressen tillen de optredens visueel naar een hoger niveau. Maar show wordt vooral gestolen door de vele getalenteerde solisten. Allen zijn het amateurs, en (bijna) allen komen ze uit Bavel.

Show

Bavel Izz Music start haar fonkelnieuwe show toepasselijk met de hit ‘Greatest Showman’ van de gelijknamige film. Met alle danseressen, solisten, het koor en het orkest op het podium krijgt het publiek meteen een voorproefje van al het talent dat voorbij gaat komen. Met een setlist van maar liefst dertig nummers, waaronder meerdere medleys, is het lastig een favoriet te kiezen. Indrukwekkend is zonder twijfel hoe Anniek Pollkläsener Arcade van Duncan Laurence zingt, ondersteunt door prachtig beeld en dans. En samen met Nina en Robin zorgt zij later in de show voor kippenvel met een prachtige vertolking van Oceaan van Racoon. Een kippenvelmoment is er ook wanneer Humphrey Simon het populaire Rollercoaster van Danny Vera zingt.

Tekst gaat verder onder de foto

Kippenvel tijdens Oceaan. Foto: BredaVandaag

Er zijn spectaculaire optredens waarbij je ogen en oren tekort komt. De Grease medley is er daar één van. En ook de echte meezingers ontbreken niet. Vooral richting het einde van de show krijgen de meezing medley van Christel, Marianne, Martine en Lara en de Feestmedley van Christel, Jeffrey, Marc, Marco en Marianne de hele zaal mee. Hetzelfde geldt voor Meeuwis’ Brabant, door Jeffrey gezongen als ‘Dan denk ik aan Bavel’. En voor de bezoekers die er ook bij waren in 2012 heeft BIM goed nieuws. De akoestische uitvoering van Hotel California, die op YouTube al bijna 4 miljoen weergaven heeft, keert met bijna identieke bezetting weer terug tijdens deze 6e editie van Bavel Izz Music

Gezelligheid

Het enige (luxe)probleem waar Bavel Izz Music tegen aanloopt? Dat is de gezelligheid in de zaal. Presentator Ron Graumans moet vanuit zijn greenroom meerdere malen het publiek vragen om de artiesten en muzikanten de aandacht te geven die zij verdienen. Een terechte oproep, vooral als je bedenkt hoeveel uren aan voorbereiding de amateurs erin gestoken hebben. Graumans is zelf na afloop van de première enorm blij met hoe de avond verlopen is en met alle positieve reacties. “Ik ben echt een enorm blij man. De première was fantastisch, en de reacties zijn enorm positief. Iedereen is weer onder de indruk van wat we hier als dorp samen neerzetten, en daar ben ik heel erg trots op.”

Bavel Izz Music kan niet bestaan zonder sponsors. Al voor de 3e editie op rij kan het evenement rekenen op Lussenburg Advies als hoofdsponsor. “Zonder sponsoring kunnen dit soort evenementen gewoonweg niet plaatsvinden. Daarom vinden we het heel belangrijk om een bijdrage te leveren”, legt Appie Lussenburg uit. “Ik sta altijd versteld van wat Bavel Izz Music neerzet. Zelf vond ik Nina die het nummer van MEAU zong écht binnenkomen. En Arjan Wijngaards als Joe Cocker was natuurlijk ook weer geweldig. Bavel Izz Music biedt aan de ene kant echt die dorpse herkenbaarheid, maar aan de andere kant verrassen ze ook iedere editie weer met fantastisch nieuw talent.”

Huif

Bavel Izz Music vindt plaats in de Huif. Hoewel Bavel al jaren een nieuwe Multifunctionele Accommodatie wenst, was Bavel Izz Music ook voor deze editie weer aangewezen op de verouderde sporthal. De uitdaging was aan Gotcha om de hal om te bouwen tot een locatie waar een groots muziekspektakel zoals BIM tot zijn recht kan komen. Eigenaar Harry Broers vertelt er trots over. “In een productie als deze zit veel tijd. Je moet je voorstellen dat alleen al in het ontwerp zo’n 200 tot 300 uur werk zit. En dan moet de opbouw op locatie nog beginnen.” De show van Bavel Izz Music wordt onder andere ondersteund met lichteffecten, confettikanonnen en led-schermen. “Maar voor ons zit de grootste uitdaging altijd in het geluid. Want dat móet goed zijn. Dat is de basis. Voor het publiek in de zaal, maar ook zeker voor de muzikanten en artiesten zelf. Om alles samen te zien komen nu op deze première, dat is een ontzettend gaaf gevoel.”

Een vol podium tijdens het openingsnummer. 

Bron: bredavandaag.nl
Door: Hanneke Marcelis